Zielony brokuł w kuchni. Pyszne i proste dania, które warto wypróbować!
Brokuł to daleki kuzyn dobrze nam znanego kalafiora i kapusty. Jest tak zdrowy, że warto po niego sięgać jak najczęściej serwując swojej rodzinie kolejnych dań, w których zielony brokuł będzie grał pierwsze skrzypce. Na szczęście, istnieje wiele potraw, do których warzywo to doskonale pasuje. Z jego udziałem przygotujemy takie dania, jak sałatka z brokułami i fetą, zupa krem z brokułem oraz brokuły do obiadu.
Dlaczego warto często spożywać dania na bazie brokułów?
Zielony brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw. To nazywane kapustą szparagową warzywo jest bowiem jednym z najważniejszych źródeł witamin A, C, K i PP oraz witamin z grupy B. W jego składzie znajduje się także cenny kwas foliowy, którego nie powinno zabraknąć w diecie kobiet spodziewających się dziecka oraz pań planujących ciążę.
Oprócz tego, zielony brokuł jest także prawdziwą skarbnicą wapnia, magnezu, żelaza, fosforu oraz kwasów omega-3. Warto więc sięgać po niego tak często, jak to tylko możliwe oraz zachęcać domowników do próbowania kolejnych potraw z głównym udziałem tego zielonego brokułu. Robiąc zakupy warto zwrócić uwagę na kolor warzyw – im brokuł jest ciemniejszy, tym więcej witamin i składników odżywczych w sobie kryje!
Smaczne i zdrowe dania z zielonych brokułów
Brokuły możemy spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci gotowanej. Warzywo to doskonale sprawdzi się także jako dodatek do dań serwowanych na ciepło oraz potraw podawanych na zimno, co pozwala nam sięgać po dania z jego udziałem zarówno latem, jak i w zimie. Brokuły świetnie nadają się do przygotowania kremowych zup, przystawek oraz sałatek.
- Zupa krem z brokułów
Doskonałą propozycją na proste i szybkie danie na bazie brokułów, jest zupa krem. Do jej przygotowania potrzebujemy ok. 1 kg świeżych brokułów, 2 marchewek, śmietany, oliwy z oliwek oraz wybranych przypraw. Warzywa gotujemy w rosole do chwili, kiedy zmiękną, a następnie miksujemy je blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietaną i odrobinę oliwy z oliwek do smaku.
- Przystawka z brokułów
Osoby, które preferują proste dania mogą wykorzystać brokuły do przygotowania przystawki do obiadu. W tym celu należy je oczyścić, pokroić na różyczki oraz gotować przez ok. 10 min. do chwili, aż warzywa staną się miękkie. Następnie należy przełożyć brokuły do naczynia i polać wcześniej przygotowaną zasmażką na bazie masła i bułki tartej. Tak przygotowana przystawka z brokułów świetnie sprawdzi się podawana do praktycznie każdego dania obiadowego.
- Sałatka z brokułami i fetą
Kolejną, wartą rozważenia propozycją wykorzystania brokułów w kuchni, jest przygotowanie z nich sałatki. Zielona sałatka z brokułami i fetą to bardzo proste w wykonaniu danie, które możemy przygotować na grilla, podać do obiadu lub zabrać ze sobą do pracy i ze smakiem zjeść w przerwie obiadowej. Do jego wykonania potrzebujemy 1 dużego brokułu, 150 g sera feta, 1 czerwonej cebuli, ½ szklanki płatków migdałowych oraz przypraw (pieprz, sól i chili). Gotujemy brokuły i dodajemy do nich pozostałe składniki, w tym podsmażone na patelni płatki migdałowe. Całość doprawiamy i starannie mieszamy z sosem czosnkowym.