Żywność ekologiczna - jak ją rozpoznać?
Produkty ekologiczne na półkach w marketach i sklepach spożywczych stają się normą. Często można trafić też w galeriach handlowych na stoiska z żywnością eko, możemy też znaleźć takie produkty w sklepach internetowych. Dostępność do artykułów ekologicznych jest powszechna, niestety, wiedza na temat ich standardów - często znikoma. Kupujemy produkty opisane jako zdrowa żywność, nie zastanawiając się czy jest ona również ekologiczna. Co to jest żywność ekologiczna i jak ją rozpoznać, by nie dać się nabrać nieuczciwym sprzedawcom?
Co to jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna to produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, do produkcji i hodowli których używane są wyłącznie naturalne środki ochrony roślin. W gospodarstwach ekologicznych, skąd pochodzą takie produkty, nie stosuje się chemicznych środków, sztucznych nawozów, pestycydów, hormonów, konserwantów i sztucznych barwników, czy dodatków do pasz. Dzięki temu mamy pewność, że zjadamy produkty całkowicie bezpieczne, bogate w szereg substancji odżywczych i zawierające zdecydowanie więcej witamin i związków mineralnych, niż produkty uprawiane tradycyjnie.
Żywność ekologiczna charakteryzuje się wyraźniejszym smakiem - mimo że do jej produkcji nie użyto wzmacniaczy smaku, zachowuje ona swój naturalny aromat. Bardzo często zalecana jest dzieciom, zwłaszcza u których występują objawy alergii, a także osobom z obniżoną odpornością.
Ekologiczne gospodarstwa rolne i ich standardy
Wobec gospodarstw ekologicznych stawia się dość wysokie kryteria do spełnienia, co gwarantuje konsumentom jakość produktów przez nie wytwarzanych. Ekologiczna produkcja powinna odbywać się w zgodzie z naturą i z poszanowaniem dla środowiska naturalnego, a zatem nie może go zaburzać ani obciążać. Najlepiej, jeśli gospodarstwo takie już w założeniu jest nastawione na samowystarczalność. Niedozwolone jest więc stosowanie syntetycznych środków ochrony roślin, które zastępowane są metodami biologicznymi i agrotechnicznymi.
Gospodarstwa ekologiczne obejmują zazwyczaj niewielkie pola, które oddziela od siebie tzw uprawami osłonowymi lub nasadzeniami drzew i krzewów. Na terenie uprawy pozostawia się wszelkie zbiorniki i cieki wodne, stosuje się też nawozy naturalne roślinne, często w połączeniu z kompostem i obornikiem. Gospodarstwa te podlegają systematycznej kontroli produkcji i obowiązkowej certyfikacji produktów przez nie wytwarzanych.
Jak rozpoznasz produkt ekologiczny i ile za niego zapłacisz?
Wobec ogromnej ilości produktów na rynku polskim i różnorodności procesów ich hodowli lub uprawy, umiejętność rozpoznawania tych najlepszej jakości, a zatem ekologicznych, jest niezwykle istotna. W znakowaniu żywności pozyskiwanej metodą naturalną, stosuje się powszechnie terminy BIO oraz EKO, a także oznaczenia wyrobów pochodzących z rolnictwa ekologicznego za pomocą wspólnego logo ekoprodukcji, przy którym znajduje się numer jednostki certyfikującej, pod którą podlega dane gospodarstwo, a także widnieje określenie rolnictwa.
Produkty wytwarzane metodą ekologiczną wymagają większej dbałości o ich rozwój i wzrost, a zatem muszą kosztować więcej niż produkty z uprawy lub hodowli konwencjonalnej. W krajach Unii Europejskiej różnica ta wynosi średnio o 30-60%, w Polsce natomiast może być jeszcze większa, ze względu na mniejszy popyt i mniejszą liczebność takich gospodarstw. Mimo tych różnic w cenie, produkty ekologiczne mają dużą przewagę nad produktami konwencjonalnymi - są o wiele zdrowsze i smaczniejsze - przez co są najlepszą inwestycją w nasze zdrowie i przyszłość.
Artykuł napisany na podstawie informacji i danych dostępnych w serwisie SiedemÓsmych.