Zupa krem czy tradycyjna – która jest lepsza dla naszego zdrowia?
Zupy to podstawa polskiej kuchni i lubiane przez Polaków danie, po które chętnie sięgamy praktycznie każdego dnia. Pozwalają się rozgrzać w chłodniejsze dni oraz dostarczyć naszemu organizmowi świeżej porcji warzyw w bardzo smacznej i lekkiej formie. Miłośnicy płynnych posiłków do wyboru mają dwie opcje – zupę krem lub rzadszą zupę tradycyjną. Która z nich jest zdrowsza?
Zupa tradycyjna kontra zupa krem
Zupy krem stały się modne dekadę temu, kiedy do powszechnego użytku weszły blendery i po dziś dzień święcą prawdziwe triumfy na polskich stołach. Są one dużo gęstsze i bardziej pożywne od swoich tradycyjnych odpowiedników, przez co w wielu sytuacjach mogą z powodzeniem pełnić rolę kompletnego posiłku. Zupa krem może być wzbogacona dodatkiem grzanek, pestek słonecznika lub dyni i wielu innych składników do pogryzienia.
Jeśli chodzi o walory zdrowotne, zupa krem i tradycyjna zupa są tak samo zdrowe. Jedyną różnicą, jaka wynika z ich przygotowania, jest sposób podania. Zupa krem jest daniem bardziej sycącym, gdyż oprócz bulionu i dodatków zawiera także zblendowane na gładką masę warzywa. W efekcie zupy krem są gęstsze i cięższe, przez co z mogą być serwowane nie tylko jako pierwsze danie, ale także jako pełny posiłek. Spożywanie ciepłej zupy, bez względu na to, czy ma ona postać rzadką, czy też gęstą, dostarcza organizmowi cennych witamin i składników odżywczych oraz pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
Wybór zupy tradycyjnej czy zupy kremu zależy w największej mierze od osobistych preferencji każdego człowieka. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby gotować je naprzemiennie i w ten sposób jeszcze bardziej urozmaicić swoją domową kuchnię. Wszystkie zupy przygotowane w domowym zaciszu są bowiem zdrowe, pożywne i wartościowe pod względem odżywczym, zdecydowanie warto więc sięgać po nie jak najczęściej.
Smaczna i sycąca zupa krem z pora – jak ją przygotować?
Jedną z najpopularniejszych zup kremów jest ta wykonywana na bazie pora. Zupa krem z pora to doskonała propozycja na chłodne jesienno-zimowe dni i wieczory, kiedy szczególnie chętnie sięgamy po ciepłe i sycące posiłki. Jest przy tym lekkostrawna i delikatna w smaku, przez co idealnie sprawdzi się jako danie dla całej rodziny. Do przygotowania zupy kremu z pora potrzebujemy zaledwie kilku składników: 1 l bulionu warzywnego, 3 szt. porów, 2 szt. ziemniaków, 1 cebuli ze szczypiorkiem, śmietany 30%, masła, soli i pieprzu do smaku.
W pierwszej kolejności usuwamy liście z pora i kroimy go na plastry. Siekamy w drobną kostkę cebulę i szczypiorek, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W większym garnku rozpuszczamy masło z odrobiną oleju i dodajemy wszystkie pokrojone składniki. Całość podsmażamy przez ok. 5 min. mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy warzywa bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok. 15 min.). Wyłączamy gaz i dodajemy do zupy śmietanę 30%. Całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Pyszna i sycąca zupa krem z pora jest gotowa do podania!