Mobilny bar – świetny pomysł na biznes

Furgonetki z jedzeniem to coraz bardziej popularny widok na ulicach miast. Zaparkowane w strategicznych miejscach z daleka kuszą zapachem, od którego w brzuchu rozpoczyna się nieśmiałe burczenie. Rosnące zainteresowanie sprawiło, że foodtrucki widać zarówno na festiwalach, festynach, jak i koncertach. Czy to smaczne rozwiązanie jest trafionym pomysłem na biznes?

Wyjątkowe menu

Wyjątkowość mobilnych barów polega na tym, że serwuje się w nich potrawy, których na próżno szukać w tradycyjnych restauracjach. Można w każdej chwili skosztować kuchni meksykańskiej czy gruzińskiej, tybetańskich pierogów czy znakomitego sushi, a to wszystko na świeżym powietrzu. Ten typ jedzenia zyskał na popularności głównie z imię idei fast foodów. Taka żywność jest bardzo bliska wszystkim, którzy od rana są w biegu, mając bardzo ograniczony czas na przekąszenie czegokolwiek. Mobilne bary świetnie wpisują się w codzienne życie podążających za karierą.

Jakość na pięć gwiazdek

Współczesne bary mobilne są niezwykle dalekie od tego, co kilkanaście lat temu podawano w tego typu miejscach. Marnej jakości hot dogi czy wątpliwego pochodzenia mięso do burgerów to już przeżytek. Współcześni właściciele foodtrucków to w pełni świadomi i dobrze przygotowani kucharze, którzy stawiają na najwyższą jakość oferowanych przysmaków. Nie oszczędzają na produktach dobrego gatunku, co równie dobrze wiedzą konsumenci, gotowi zapłacić więcej za wyśmienitą potrawę, niż czekać kilkadziesiąt minut w restauracji. Oczywiście zdarza się trafić na foodtrucki, w których jakość potraw pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście opinie bardzo szybko weryfikowane są w sieci pomiędzy konsumentami.

Mobilny bar – świetny pomysł na biznes

Biznes na luzie

Rozpoczęcie przygody z mobilnym barem to znacznie niższe koszty w porównaniu do otwarcia restauracji. Co kusi klientów, poza doskonałą ofertą gastronomiczną? Z pewnością będzie to luźna atmosfera, z którą każdy bardzo szybko się identyfikuje. Kucharz serwujący dania nie jest odziany w sztywny kelnerski strój, chętnie nawiązuje rozmowę, stwarzając klimat, którego każdy potrzebuje po wyczerpującym i stresującym dniu. To zdecydowanie karta przetargowa, która decyduje o powodzeniu mobilnego biznesu.

Nieograniczone możliwości

Ogromną zaletą foodtrucków jest fakt, że mogą przemieszczać się z miejsca na miejsce w ciągu kilku chwil. Mobilna restauracja dziś stoi w centralnym punkcie miasta, jutro zaś obsługuje tłum głodnych muzykomaniaków na festiwalu rockowym. Popularność mobilnej gastronomii jest dziś na tyle wysoka, że organizowane są typowe festiwale foodtrucków, przyciągając rzesze ciekawskich konsumentów.

Chociaż historia furgonetek gastronomicznych sięga XIX wieku, dopiero teraz przeżywają prawdziwy rozkwit. Rodacy pokochali szybkie i smaczne jedzenie, które w połączeniu z kumpelską atmosferą stanowi świetną alternatywę na spędzenie wolnego czasu z rodziną. Mobilny bar to trafiony pomysł na udany biznes, jeśli gastronomiczny plan ma szansę wyróżnić się z rosnącego tłumu i przyciągnąć miłośników niecodziennych smaków.

Artykuł przygotowany przy współpracy z Oto-Sushi.pl - mobilny sushi bar w Warszawie.